به گزارش خبرگزاری حوزه،حجت الاسلام والمسلمین رشاد امروز در همایش حقوق ادیان که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم برگزارشد، با اشاره به توهینهای اخیر به ساحت قدسی پیامبراسلام(ص)، و با بیان این مطلب که اهانت به پیامبراکرم(ص)، موجب شد تا همه مسلمانان متحدو در مقابل دشمنان اسلام،ایستادگی کنند، اظهارداشت: پس از این اهانتها شاهد ایجاد الفت بیشتری در میان مسلمانان از گروهها و فرق مختلف بودیم؛ همانگونه که در جریان اهانت سلمان رشدی به ساحت پیامبر اسلام(ص)، بسیاری از سران کشورهای اسلامی با فتوای امام خمینی(ره)، مواضع بسیار محکمی در مقابل این جریان گرفتند و خونهای مردم در کشورهای اسلامی به جوش آمد، در این مورد نیز این اتفاق تلخ باعث همگرایی مسلمانان شد.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان این که در این عصر توهینهایی از جانب دشمنان اسلام و حقیقت نورانی دین صورت گرفته است که به سودآورترین پدیدهها، مبدل شد است بیان داشت: قلب همه مسلمانان از اهانت به مقدسات و حقوق اولیه خود به دردآمده است ولی حوادث پس از این جریان را که باعث انزوای دشمنان و همچنین همگرایی روزافزون بین مسلمانان شد را باید از الطاف خفیه الهی دانست.
وی افزود: دشمنان ما اعمال زشت و اشتباهاتی انجام میدهند که این عمل بیشترین کمک را به تعالی نور دین میکنند و باعث میشوند تا حقایق، بهتر دیده شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی به حقوق ادیان اشاره کرد و اظهار نمود: تا کنون سخن سابقه داری در این زمینه که رسما به بحث حقوق ادیان بپردازد مشاهده نکرده ایم، مبانی حقوق ادیان، نیازمند به طرح ریزی و تاملات گسترده دارد؛ اگر حقوق ادیان تعبیر رسایی باشد، باید نگریست که آیا هویت معرفتی آن، و جایگاه آن در جغرافیای معرفتی، در چه نقطهای قرار دارد و آیا میتوان آن را ذیل حقوق اقلیتها گنجاند یا نه؟
وی افزود: در حوزه حقوق ادیان این سوال جدی مطرح است که آیا این حقوق را میتوان در عرصه جرمشناسی نیز جای داد و یا آیا این حقوق مربوط به حقوق کلی یا جزیی و خرد است.
این استاد حوزه ادامه داد: یکی دیگر از نقاط سوال برانگیز در این زمینه آن است که در نظام حقوقی اسلام، این بحث، چه جایگاهی دارد و این مساله چه رابطهای میتواند با حوقق اقلیتهای دینی داشته باشد؛ با فرض اینکه در حکومتهای سکولار شاید اقلیتهای دینی را با این عنوان یک نوع اقلیت جمعیتی به حساب نیاورند ولی آنان را در گروه اقلیتهای جمعیتی، قرار میدهند.
حجت الاسلام والمسلمین رشادگفت: اگر بپذیریم که انسان دارای کرامت ذاتی است، در خصوص عقیده دینی نیز باید به مباحث انسانشناختی توجه کرد؛ انسان فطرتمند است و از جمله وجوه فطرت او، دین ورزی اوست و هر آنچه فطرت انسان است، باید در تشریعات نیز لحاظ شود؛ پس اهانت به دین حقیقی، نقض یک حق از مقتضیات تکوینی اوست.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: اگر به تعبیر قرآن دردین، ازنظر تکوینی اجباری نیست، نشانههایی از حقوق انسانی قرآن است که در تشریع، به ذکر عواقب و خطرات ناشی از دوری از دین و شریعت خدا نیز پرداخته است.
*نقد باید علمی و بدون توهین به مقدسات باشد
وی افزود:، صاحبان قدرت با عنواینی چون جنگ پیشگیرانه و حقوق بشردوستانه که جنبه ثانوی دارد، مقابله با هر تعرضی را ضروری میدانند؛ در اسلام نیز ما نمیگوییم که نمیتوان ادیان حقیقی را نقد بلکه این نقد باید علمی، بدون جانب داری حزبی و اهانت و توهین به مقدسات باشد.
حجتالاسلام و المسلمین رشاد ادامه داد: یک سری اهانت به مقدسات آنقدر مهم هستند که میتوان در برابر آن، چارچوبهایی را نیز مشخص کرد؛ اهانت به ادیان، موجب قتل و وقوع جنگهای جهانی و ناامنی در سراسر جهان میشود؛ اما تعبیر ما از دین، نه هر باورغیرحقیقی بلکه تنها دینی اصیل و حقیقی و ریشه دار در تاریخ است.
این استاد حوزه ودانشگاه بیان داشت: اهانت و نقد و بیان یک مساله علمی نسبت به یک باور و آیین، تفاوت بسیاری باهم دارد در واقع این اهانت را نباید از سنخ رفتارهایی دانست که آزادی، آن را جایز می داند بلکه این اهانت، آزادی بیان نیست که کسی کلمهای را بر زبان براند و فیلمی بسازد که قلب یک چهارم بشریت را جریحهدار کند، اما جرم انگاشته نشود.